(Ver)bouwen? Hierop moet je letten voor de raamdecoratie

  • 17 juli 2024
  • Luxaflex® blog
  • Tips

Bouwen of verbouwen, er komt veel bij kijken. Maar het loont de moeite waard bij elk aspect voldoende stil te staan − zowel wat betreft de ruwbouw als het interieur – zodat je na al je kostbare tijd en investering in een huis kan wonen dat aan al je praktische en esthetische wensen voldoet. Wij vatten alvast voor je samen waar je bij het bouwen of renoveren op moet letten wat betreft raamdecoratie.

raamdecoratie zonder boren: TruFit® raamdecoratie zonder boren: TruFit®

Geschikte ondergrond voor fixatie

De meeste raambekleding wordt bevestigd door in je plafond, muur of raamkozijn te boren. Niet alle materialen zijn hier echter geschikt voor. MDF-platen als raamkozijn zijn ideaal. Een gestuct plafond of een gestucte muur met gewelven zijn ook geschikte ondergronden om in te boren. Werk je liever met holle wanden via gipsplaten? Dan kun je een MDF-plaat onder de gipsplaat laten plaatsen waar de raamdecoratie zal worden bevestigd. Een andere optie is raamdecoratie zonder boren, via een zelfklevend of magnetisch kader, zoals Luxaflex® TruFit® of FrameFix™. Informeer bij een Luxaflex® dealer in je buurt als de raambekleding die jij voor ogen hebt geschikt is voor deze oplossing.

dubbel pakket: Dag & Nacht Duette® shades dubbel pakket: Dag & Nacht Duette® shades

Voldoende inbouwdiepte

Afhankelijk van welke raamdecoratie je wil, moet je rekening houden met voldoende inbouwdiepte boven het raam, dit zowel in de hoogte als in de diepte.

Optrekbare raambekleding, zoals jaloezieën, hebben een pakket wanneer ze volledig omhoog worden getrokken. Deze moet mooi boven je raam passen, zodat je raam nog open en dicht kan. Met Dag & Nacht Duette® shades heb je zelfs twee stoffen en dus een dubbel dik pakket.

Diepte is vooral belangrijk bij motorisatie en schuifdeuren. In sommige gevallen is de batterij voor elektrische raambekleding namelijk niet in de rail geïntegreerd, maar wordt deze erachter geplaatst. Hier moet voldoende ruimte voor zijn. Bij schuifdeuren moeten de jaloezieën of gordijnen voldoende naar voor hangen zodat ze niet aan de deurklink blijven haken.

Voeding voor motorisatie

Wil je in je nieuwe woning het comfort van een smart home waar alles automatisch en op afstand kan worden geregeld? Je kan ook je raamdecoratie hierin integeren. Dit is mogelijk met een externe of interne batterij aan de rail of bovenbak van je gemotoriseerde jaloezieën, gordijnen of shades, of door aansluiting op het elektriciteitsnet. Sommige raambekleding is namelijk te zwaar voor een batterij, afhankelijk van het gekozen product en de afmetingen van je raam. In dat geval is het belangrijk dat elk product links of rechts van je raam – niet altijd vrij te kiezen − een stroomvoorziening heeft met de juiste spanning.

Voor de rest kies je gewoon je favoriete product dat aansluit bij jouw stijl en praktische behoeften.

Heb je al een idee van de raamdecoratie die je in je nieuwe woning wil zien schitteren? Of helemaal geen idee waar je moet beginnen? Bezoek een Luxaflex® dealer in je buurt om alle mogelijkheden te ontdekken. Ze kunnen je van tevoren adviseren over waar je rekening mee moet houden bij het (ver)bouwen op vlak van raamdecoratie.

brochure raambekleding op maat

Download onze brochure

Ontdek ons volledige aanbod raamdecoratie voor jouw nieuwbouw of renovatie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gelukt!

Je ontvangt de brochure binnenkort in je mailbox.